El poble

El municipi té una extensió de 51km2 i una densitat de població de 2,3 habitants per km2 que ocupen, majoritàriament, les típiques cases de pagès que tan concorden amb el paisatge. Hi ha tres sectors diferenciats, el Coll, el pla de Sant Martí i el nucli del Far, tot centrat per la grandiosa pupil·la blau-verda del pantà de Susqueda.

La resclosa del pantà de Susqueda fa 135m d'alçada

El pantà de Susqueda

La disposició respon a la general de les Guilleries: espectaculars singleres, calms delimitats pels penya-segats. Aquesta geologia ha propiciat la presència d’abundants jaciments de fòssils i la manifestació externa d’una variadíssima representació arbòrea i animalística: roures, faigs, castanyers, pins, boixos alzines i ginebres, albert d’àligues, merles, corbs, ducs, gralles i esquirols, mentre que pel sotabosc i les prades hi fan vida el senglar, la guilla, el teixó i el conill.

El Coll i el pantà de Susqueda des de Sant Benet

imatge de la Riera de l'Om

L’aïllament de la contrada, de difícils accessos, amb vestigis d’una cova prehistòrica sota l’espedat del Far o les restes del Castell de Fornils, ha donat a la història un aspecte singular, en la que els fets reals de major o menor importància alternen amb les llegendes i les tradicions romàntiques sobre bruixes i bandolers, evocadores de noms tan rellevant com el Bruixot d’Amer, Joan de Serrallonga o el Fadrí de Sau.

L'abrupta cinglera del Far, coronada pel santuari.


El Far
El santuari de la Mare de Déu del Far, situat a 1.123m d’altitud, fa de magnífica balconada sobre les Guilleries des de la qual s’albiren les comarques gironines fins al mar. Pertany a la parròquia de Sant Martí Sacalm i al municipi de Susqueda. És del bisbat de Vic, de la comarca de la Selva i de la província de Girona.
Al Far s’hi agermanen tres diòcesis, tres comarques i una munió incomptable de devots, de turistes i d’amics.

El santuari del Far

Comments are closed.