Alerta detecció de la plaga de la papallona del boix

 

Us informem de l’agresiva plaga de la papallona del boix (Cydalima perspectalis), espècie exòtica procedent del sud-est asiàtic que va ser detectada per primera vegada a Europa l’any 2007, concretament a Alemanya i, anys més tard, al 2014, a Catalunya. El primer indret de Catalunya on es va confirmar la seva presència va ser a la comarca de la Garrotxa. Des d’aleshores, aquesta papallona s’ha anat estenent per les comarques veïnes i també se l’ha detectat a comarques més llunyanes com el Berguedà, la Vall d’Aran, el Baix Ebre, el Barcelonès, entre d’altres.

Es tracta d’una papallona, les erugues de la qual, s’alimenten de les fulles del boix. La combinació de colors de la papallona, les seves ales blanques amb una vora marró externa, la fan inconfusible.

La principal problemàtica associada a aquesta plaga està en el fet que l’eruga ataca el boix, que és un arbust abundant i estès en els boscos catalans i, alhora, molt present a parcs i jardins, públics i particulars. L’eruga s’alimenta del boix durant el seu  desenvolupament, i provoca una defoliació extrema que danya la planta. Si aquestes defoliacions són contínues, acaben debilitant la planta fins a provocar-li la mort. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) està duent a terme
una campanya divulgativa per informar els ajuntaments, el sector de la jardineria i els vivers de les mesures per lluitar contra aquesta plaga.

 

En el web del DARP, trobareu informació de la plaga, una fitxa, el tríptic i el pòster:

cliqueu aquí per accedir a la web del DARP per l’alerta papallona del boix

 

640px-Cydalima_perspectalis_MHNT_Imago

By Didier Descouens – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33203392